4 Tips voor het aanleggen van een Japanse tuin

Net als bijvoorbeeld de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, valt een Japanse tuin onder de term kunst. Een Japanse tuin is namelijk net als een schilderij een product van creatieve menselijke uiting. Deze kunstvorm wordt aangelegd met een bepaalde filosofie die te maken heeft met de zin van het leven. Zo kan een Japanse tuin aan de hand van drie basiselementen een duidelijke betekenis hebben. Samen vormen water, stenen en de kleur groen de harmonieuze tuin tot een waar kunstwerk. Water staat voor het leven, stenen symboliseren rust en gebruik van groen staat voor de natuur. Het aanleggen van een Japanse tuin is niet gemakkelijk, maar aan de hand van de vier tips in deze blog kom je al een heel eind.

Rust creëren met verschillende steensoorten

De basis van de Japanse tuin is het creëren van een rustpunt. De rust haalt u uit de stenen die u in de tuin zal leggen en daarom begint u met de keuze voor de verschillende stenen. Het begint met het verspreiden van grind. Met bijvoorbeeld Japans Split, een hele fijne grindsoort bedekt u grotere tuinoppervlakten. Met een steensoort zoals Beach Pebble kunt u verschillende schanskorven vullen, waardoor u een afscheiding tussen verschillende tuindelen creëert. Afhankelijk van het formaat van uw tuin kunt u vervolgens in het grind verschillende grote keien plaatsen. De keien lijken op eilanden in de grote zee van grind en stralen enorm veel rust uit. Het terras bouwt u op met grote natuurstenen tegels met natuurlijke kleuren, zoals grijs, donkergroen of antraciet. Verder kunt u verschillende terrassen met elkaar verbinden door gebruik te maken van flagstones. Deze flagstones zijn tegels met een natuurlijke uitstraling in een vrije vorm, die in het grind liggen en dienst doen als pad.

De tuin tot leven wekken met water

Vervolgens kunt u water gaan integreren in de tuin. Om het grind heen kunt u bijvoorbeeld een beekje aanleggen en er een fontein in verwerken. Een wat groter en daarbij ook duurder project is het aanleggen van een heuse koivijver. Het water en eventueel de koikarpers die erin rondzwemmen staan voor het leven.

De tuin kleuren met authentieke Japanse planten

Zodra de grootste oppervlaktes ingevuld zijn kunt u de tuin inrichten met de juiste planten. Natuurlijke planten zijn het belangrijkste onderdeel van de Japanse tuin. Zo kunt u gebruik maken van authentieke Japanse planten zoals buxusboompjes, bamboe, bonsaiboompjes, kersenbomen en azalea’s. Het is belangrijk dat de tuin er netjes en geordend bij ligt, zodat de tuin ook zoveel mogelijk rust uitstraalt. Hoewel er in de Japanse tuin zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van kleur, komt het kleurgebruik wel terug in bepaalde bloemen. Wit en zachtroze, zoals bij de kersenbloesem zijn dan de meest gehandhaafde kleuren.

Privacy creëren met houtenbetonschuttingen

Naast de drie basiselementen stenen, water en planten, is privacy een belangrijk overkoepelend onderdeel van de Japanse tuin. De tuin is bedoeld als oase van rust, waarbij je heel erg gesteld bent op je privacy. Voor iedere normale achtertuin is een passende hoge schutting gewenst, waardoor de Japanse tuin echt uw Japanse tuin wordt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wand van bamboe, maar een robuuste schutting waarbij hout en stenen worden gecombineerd zorgen voor meer rust en een strakker design. Een houtbetonschutting, waarbij steenkorven worden gecombineerd met hout kan de uitstraling van uw Japanse tuin echt afmaken. Wilt u meer informatie over zo’n schutting, neem dan eens een kijkje op www.houtbetonschutting.com waar u verschillende houtbetonschuttingen kunt vinden.