Zelf hout beton schutting plaatsen

Zelf een hout beton schutting plaatsen is bij uitstek een klus voor handige doe-het-zelvers. Een betonnen schutting met houten elementen is namelijk de perfecte manier om uw tuin van een mooie afscheiding en meer privacy te voorzien. Met de juiste materialen en kennis creëert u zelf een schutting op maat.

Materialen om zelf een hout beton schutting te plaatsen

Om zelf een hout beton schutting te plaatsen, heeft u naast tuinschermen, betonplaten en palen ook nog een aantal andere essentiële materialen nodig. Denk aan betonmortel (zo’n 25 kilo per paal), schroeven en hoekbeugels. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap, waaronder een grondboor om gaten te boren, een schop om gaten te graven, een haakse slijper met diamantblad om de betonplaat/ paal op maat te maken en een houtzaag voor het op maat zagen van de materialen. Daarnaast is het handig om gebruik te maken van een waterpas of laser, zodat alles recht en waterpas staat.

U heeft ook een touw nodig om een rechte lijn te spannen en nog wat andere accessoires, zoals een hamer, schroefmachine en werkhandschoenen.

Voorbereiding om zelf een hout beton schutting te plaatsen

Een goede voorbereiding is essentieel als u zelfstandig een hout beton schutting gaat plaatsen. Meet eerst de gehele lengte waar de schutting moet komen en zorg dat u een duidelijk beeld heeft van de gewenste locatie. Een handige tip is om een touw te spannen langs de lijn waar de schutting zal komen te staan. Een duidelijk gemarkeerde lijn is een goede basis voor het succesvol plaatsen van de schutting. Daarnaast is het verstandig om de aanwezigheid van alle onderdelen en materialen te controleren voordat u gaat beginnen.

Gaten boren of graven

Voor een stevige en stabiele hout beton schutting is het belangrijk om gaten te maken waarin u de palen plaatst. Graaf of boor gaten met een minimale diepte van 60 centimeter. Dit garandeert een stevige verankering in de grond. Over het algemeen is een hartmaat van 1,90 meter gebruikelijk. Dit betekent dat de afstand tussen het midden van een paal en het midden van de volgende paal 1,90 meter bedraagt. Het nauwkeurig plaatsen van de palen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de belasting en draagt bij aan de stevigheid van de schutting.

Plaats de palen en betonplaten

Het correct plaatsen van de palen en betonplaten is zeer belangrijk voor een stevige en duurzame constructie. Begin aan de muurkant met het installeren van de eerste paal. Plaats de paal stevig in het voorbereide gat en zorg ervoor dat deze waterpas staat voordat u verdergaat. Stort betonmortel rond de paal voor extra stabiliteit.

Schuif de betonplaat vervolgens in de sleuf van de eerste paal. Zorg ervoor dat de tweede paal daarna stevig tegen de betonplaat aan staat. Ga op dezelfde manier door met het plaatsen van de volgende palen en platen. Voor niet standaard hoeken of aansluitingen is het soms nodig om de betonplaten op maat te zagen.

bangkirai-hout-beton-schutting
schutting met wit

Monteer de houten tuinschermen

Het monteren van de tuinschermen aan uw hout beton schutting maakt de afrastering compleet en stevig. Begin met het plaatsen van hoekbeugels op de palen. Deze beugels zijn al voorzien van voorgeboorde gaten, waardoor u ze eenvoudig zonder extra boorwerk monteert. Zorg ervoor dat de beugels stevig en op de juiste hoogte aan de palen zijn bevestigd. Bevestig vervolgens het tuinscherm aan beide palen door de beugels te gebruiken. Zorg ervoor dat u het scherm stevig vastzet en recht plaatst. Herhaal dit proces voor de overige schermen en palen.

Komt u bij het laatste scherm niet uit? Maak het scherm dan op maat door het netjes af te zagen. Als laatste stap bevestigt u de houten afdekkappen op de bovenkant van de tuinschermen. Deze afdekkappen zorgen niet alleen voor een mooie afwerking, maar beschermen de bovenzijde van de schermen ook tegen vocht en andere weersinvloeden.

Hout beton schutting laten plaatsen

Twijfelt u of u de schutting zelf wel correct kan plaatsen? Bij houtbetonschutting.com staan onze ervaren medewerkers voor u klaar. Geniet van gemak en gemoedsrust door het werk over te laten aan onze experts. Neem vandaag nog contact op met houtbetonschutting.com via 0527-745 437 of 0641492844 en maak een afspraak.