Hoe hoog mag een schutting zijn?

Overweegt u een schutting in uw tuin te laten plaatsen? Dan is het goed om te weten dat er regels gelden voor de afmetingen die een schutting mag hebben. We vertellen u graag wat u moet weten over de regelgeving omtrent het plaatsen van een schutting en in welke gevallen u een bouwvergunning nodig heeft.

Bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een schutting?

Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. In principe moet u daarom een vergunning aanvragen wanneer u een schutting wilt plaatsen. Wanneer de schutting echter binnen bepaalde afmetingen blijft, is een vergunning niet nodig.

De maximale hoogte van een schutting

Hoe hoog uw schutting maximaal mag zijn zonder daarvoor een vergunning nodig te hebben, hangt onder andere af van de locatie van schutting. Wanneer de schutting achter of naast uw woning wordt geplaats en niet grenst aan een publiekelijke gemeentegrens, geldt een maximale hoogte van twee meter. Wanneer u de schutting in de voortuin wilt plaatsen, geldt een maximale hoogte van een meter. Wilt u een hogere schutting plaatsen? Dan is het noodzakelijk om daarvoor een vergunning aan te vragen.

Extra regels bij het plaatsen van een schutting

Wanneer u de schutting in de achtertuin aangrenzend aan die van uw buren plaatst, gelden er nog andere regels waar u zich aan dient te houden. Zo mag een schutting in uw achtertuin geen openingen of ramen hebben. Dit in verband met de privacy. In de voortuin mogen er wel openingen in de schutting zitten. Wel moet de schutting op minimaal een meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. U heeft voor het plaatsen van een schutting geen toestemming van uw buren nodig, maar het is uiteraard wel verstandig om ze hierover te informeren.

Eigendom van de schutting

Wanneer u een schutting precies op de erfgrens plaatst, dan is deze automatisch eigendom van zowel u als uw buren. U moet dan ook beiden de helft van de aanschaf, de bouw en het onderhoud betalen. Wanneer u de schutting volledig op uw eigen grond plaatst, is hij uiteraard helemaal van uzelf en dient u ook zelf de volledige kosten op u te nemen.

Het is mogelijk dat de gemeente waarin u woont afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de gemeente.

Een schutting van Houtbetonschutting.com

Onze hout beton schuttingen worden altijd volledig op maat gemaakt. Daarnaast kunt u de schutting door ons laten plaatsen. Zo weet u zeker dat de schutting op de juiste manier geplaatst wordt.