Zon of schaduw: welke tuin krijgt het meeste licht?

Tuin op het zuiden

Met een tuin op het zuiden ben jij de geluksvogel die de hele dag kan genieten van de zon. Een lichte en heldere tuin is in ons klimaat niet vanzelfsprekend, dus richt je tuin zo goed mogelijk in. Zo geniet je in het voorjaar van de eerste zonnestralen die doorkomen en in het late najaar van het laatste beetje zonneschijn.

Tijdens de zomerperiode is het nadeel van een tuin op het zuiden de hoge temperatuur in de tuin en in huis. Tip: creëer verschillende schaduwplekjes in je tuin en zorg voor goede zonwering om de warmte buiten te houden.

Tuin op het noorden

Heb jij een tuin op het noorden? Dan heb je te maken met een hele schaduwrijke tuin. Helemaal in de winter: als de zon wat lager staat, zijn de zonnestralen ver te zoeken. Ben jij in het bezit van een groot perceel en is je huis niet te hoog, dan heb je achter in de tuin de meeste zon. Wij raden je dan ook aan om juist op die plek een terras te maken, zodat je altijd van het zonlicht kunt genieten. Kies bij een tuin op het noorden voor een wat lagere schutting, omdat je anders de tuin juist donkerder maakt.

Tuin op het oosten

Wanneer je een tuin op het oosten hebt, word je ’s ochtends wakker met de zonnestralen door de ramen. Daarentegen is de zon in de avond wel snel verdwenen en lijkt het in jouw tuin eerder donker. Deze tuinligging is ideaal voor mensen die ’s avonds werken, omdat je dan in de ochtend en middag lekker kunt genieten van de zon.

Wil je ’s avonds in de tuin nog even buiten zitten, houd er dan rekening mee dat het dicht bij de woning koel kan zijn. Kies er daarom voor om verder van het huis af een plekje te reserveren voor een terras. Zo kan de schaduw van het huis het terras niet bereiken en geniet je toch nog van de zon. Plaats ook in deze tuin geen hoge bomen of schuttingen.

Tuin op het westen

Ligt jouw tuin op het westen, dan heb je ’s ochtends veel schaduw in de tuin en ’s avonds veel licht. Geniet je na jouw lange werkdag nog graag even van de warme zonnestralen? Kies dan voor een huis met een tuin op het westen. Je hebt dan op een zomeravond nog lekker zon rondom je huis. Wanneer je liever geniet van een ontbijtje in de zon, maak dan een plekje achter in de tuin vrij om heerlijk te vertoeven.

Creëer je eigen plek

Maak van je tuin je eigen plekje door het plaatsen van een houtbetonschutting. Wil je meer weten over een hout beton schutting? Neem direct contact met ons op via 0527-745437  of vul het contactformulier in.