Zo richt u een strakke tuin in

Bent u eraan toe om uw tuin grondig aan te pakken, maar weet u niet waar te beginnen? Een strakke, moderne tuin kan heel mooi zijn en perfect passen bij uw huis. Wilt u graag een strakke tuin, maar weet u niet waar u op moet u letten bij de inrichting? Wij geven een aantal tips om uw lievelingstuin te creëren!

Een strakke tuin met rechte en sterke lijnen maakt uw moderne woning helemaal af. De tuin is een verlening van de woonkamer, waarbij het mogelijk is om deze vergelijkbaar in te richten voor een huiskamergevoel in de buitenlucht. Grote groene vlakken, strakke lijnen en af en toe een blikvanger zoals boom of beeld zijn kenmerkend voor een strakke tuin. Een strakke tuin blijft tijdloos, straalt rust uit en ligt er het gehele jaar mooi bij.

1. Neem het huis als uitgangspunt

Bij een strakke tuin hoort een sterk design. Gebruik hiervoor rechte lijnen die vanuit het huis naar buiten lopen. Zo zorgt u ervoor dat de tuin een geheel vormt met het huis en creëert u rust en harmonie. Plant mooie groene hagen die het geraamte kunnen vormen voor de tuin. Hierdoor blijft de tuinstructuur ook in de winter, wanneer de rest van de tuin zijn winterslaap houdt, zichtbaar.

2. Gebruik stoere tegels

Een moderne, strakke tuin is vaak onderhoudsvriendelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van bestrating en er is weinig beplanting te vinden. Je kunt kiezen voor grote, stoere natuur- of betontegels. Deze passen goed in een moderne, strakke tuin. Mag het van u allemaal wel wat losser? Wissel het dan af met grote keien of gebroken leisteen.

3. Kies de juiste beplanting

Bij het inrichten van een strakke tuin wordt vaak gedacht dat weinig beplanting zorgt voor een strak effect, maar niets is minder waar. Een gebrek aan beplanting maakt de tuin namelijk steriel en ongezellig. Zorg daarom voor mooie planten, maar beperk wel het kleurgebruik. Het gebruik van veel soorten  groen kan erg mooi staan, zonder dat het saai wordt. Kies bijvoorbeeld voor een strak gazon met een strook gras ernaast of ga voor een boom die in de herfst mooi van kleur verandert.

Wanneer u gaat voor de borders met bladplanten, dan kunt u er ook voor kiezen om een paar bloeiplanten aan de borders toe te voegen. Zo wordt uw strakke tuin een tikje fleuriger. Denk ook goed uit waar planten het beste kunnen groeien: op een zonnig plekje kiest u bijvoorbeeld voor lavendel, terwijl u op een donkere plek planten met witte bloemen poot.

4. Geef het terras uitstraling

Een moderne tuin zorgt voor balans en is een geschikte plek om tot rust te komen. Plof na een lange werkdag op uw stijlvolle loungebank of eet aan de strakke, ruime buitentafel. Kies op het terras voor reuzentegels in wit, grijs of zwart. Hier en daar is het mooi om gebruik te maken van een accentkleur. Prop het terras vooral niet te vol: hou het simpel en stijlvol.