Tuintips voor juni

Niets is fijner om in de zomer te genieten van de buitenlucht in je eigen tuin. In ons vorige blog gaven we tips voor een metamorfose van je terras, maar het onderhoud van je bloemen en planten is minstens zo belangrijk, vooral wanneer alles weer fijn gaat bloeien en uitlopen. Wij geven je daarom nu de beste tuintips voor juni: wanneer kun je welke plant het beste snoeien, hoe laat je je gazon stralen en hoe houd je je vijver schoon?

Beplanting

1.   Geef alle één- of tweejarige bloeiers een plekje in je tuin of border. Juni is namelijk dé tijd van het jaar om te zaaien en de plekjes te kiezen waar jij mooie bloemen en planten wil hebben.
2.   Als het in juni een keertje regent, is dat het ideale moment om je binnenplanten naar buiten te verslepen. Het is buiten niet te koud en de plant krijgt een heerlijke opfrisbeurt waardoor het blad weer gezond en stofvrij is.
3.   Blijft het droog en warm? Je tuin en borders hebben dan veel besproeiing nodig. Sproei liever een keer per week enkele uren, in  plaats van dagelijks een kwartier. Denk hierbij niet alleen aan de planten in de tuin; ook de kamerplanten hebben meer water nodig wanneer het warm is.

Snoeien

1.  In juni mag je de buxus snoeien. Let er hierbij wel op dat je dit op een bewolkte dag doet, omdat de bladeren in de volle zon kunnen verbranden of uitdrogen. Staat jouw buxus in een pot en wil je toch op een zonnige dag gaan snoeien? Zet de buxus dan bij voorkeur op een plekje in de schaduw.

2.  Na de langste dag, woensdag 21 juni, krijgt de beplanting in je tuin een groei-impuls. Daarom is het belangrijk dat je heesters en hagen voor deze datum terugsnoeit zodat ze daarna weer uit kunnen lopen. Vergeet ook je hagen geen water te geven.

Vijver

1.  Wil jij in je vijver graag een aantal jonge visjes grootbrengen? Zorg er dan voor dat je beplanting niet te dun is. Met wat meer planten in je vijver hebben kwetsbare jonge visjes namelijk een betere schuilplaats voor ‘gevaren’ van buitenaf.

2.  Zorg ervoor dat je vijver altijd voldoende water heeft; vul hem daarom regelmatig bij. Vooral tijdens de warme zomermaanden is bijvullen belangrijk, omdat het water tijdens deze maanden heel snel verwarmt en verdampt. Vul het water niet in één keer bij, maar doe dit in etappes. Zo koelt het water niet in een keer te snel af.

Het gazon

1.  Om je gazon er verzorgd uit te laten zien, kun je het in de maand juni een of twee keer in de week maaien. Hoe vaak je moet maaien is afhankelijk van het weer en hoe snel het gras groeit. Is het echt warm en droog? Maai dan niet te vaak en hou het gras niet te kort. Voorkom dat het gras uitdroogt en maai het gras pas ’s avonds als de zon niet meer fel schijnt.

2.  Heb je eerder dit jaar geen tijd gehad om het gazon aan te pakken? Doe dat dan in deze maand. Soms zitten er rotte plekken in het gras, die kun je verwijderen en weer opnieuw inzaaien. Wil je sneller resultaat zien, leg dan graszoden op de lege plekken.

Om van je tuin echt je eigen plekje te maken, kun je ervoor kiezen om een houtbetonschutting te plaatsen. Een houtbetonschutting is onderhoudsvrij en duurzaam; hij rot niet en trekt ook niet krom. Wil je meer weten over een hout beton schutting? Neem direct contact met ons op via 0527-745437  of via het contactformulier.