Het snoeien van je buxus: wanneer en hoe?

De ijzersterke buxus is een van de weinige planten die het hele jaar zijn groene kleur behoudt. Een buxus is op zijn mooist als hij strak gesnoeid en dichtbegroeid is. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier snoeit. Hoe je dat precies doet? Wij geven je tips!

Een buxus in elke vorm

Snoei je buxus in de vorm die je wilt. In de meeste gevallen wordt de buxus gebruikt als haag, maar ook de ronde buxus is populair in veel tuinen. Buxussen zijn er ook in de vorm van een kegel, spiraal en op stam. Een aantal van deze vormen is kant-en-klaar te koop en kun je zelf elk jaar in model knippen. Wanneer je over veel geduld beschikt en het leuk vindt om er zelf mee aan de slag te gaan, kun je de buxus zelf in een leuke vorm snoeien.

Buxus snoeien: wanneer doe je het?

Het is belangrijk dat je je buxus minstens twee keer per jaar snoeit. Voor een optimaal resultaat snoei je de buxus vier keer per jaar. Hoe vaker je de buxus snoeit, hoe voller hij wordt door de snelle groei van nieuwe blaadjes. Het beste moment om je buxus voor de eerste keer te snoeien is eind mei. Snoei hem begin september voor de tweede keer. Vind je de haag in de tussentijd te groot worden? Dan kun je hem tussendoor ook nog een aantal keer snoeien.

Belangrijke tip: snoei de buxus altijd op een dag dat het bewolkt of regenachtig is. Als je de struik snoeit op een zonnige dag, kunnen de kortgeknipte blaadjes verbranden omdat ze dan erg kwetsbaar zijn.

Het juiste snoeigereedschap voor je buxus

Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt voordat je de (botte) schaar in de buxus zet. Bot gereedschap kan de struik beschadigen en dat is zonde. Tijdens het snoeien kun je het beste een emmer water naast je neerzetten om je snoeischaar af en toe schoon te maken. Zo blijft hij scherp en krijg je het mooiste resultaat.

De perfecte strakke buxus

Door de buxus genoeg te snoeien, zorg jij zelf voor een goed gevulde buxushaag. Wanneer je gaat snoeien, is het belangrijk dat je met de zijkanten van de haag begint en als laatste de bovenkant doet. Het is nog een hele klus om de haag kaarsrecht te snoeien, maar je kunt een poging wagen door de snoeischaar telkens op dezelfde hoogte te houden.

Snoei de buxus in model

Heb jij een buxus in je tuin in de vorm van een bol of kegel? Voor de meest strakke vorm kun je deze het beste snoeien in mei, juli of september. Een buxusbol snoeien doe je zo:

  1. Begin bij de buxusbol (in tegenstelling tot de buxushaag) aan de bovenkant.
  2. Hang vervolgens boven de bol en houd de schaar op zijn kop vast. Op deze manier knip je de mooiste rondingen.
  3. Loop tijdens het knippen van de buxusbol rondom de buxus om de vorm goed in de gaten te houden.
  4. Stop af en toe met knippen en ga op een afstandje staan. Alleen dan kun je zien of de buxusbol nog in verhouding is.

Wanneer jij toe bent aan een onderhoudsvrije ‘haag’ is een schutting van hout en beton de ideale oplossing. Wil je meer weten over een hout beton schutting? Neem direct contact met ons op via 0527-745437  of via het contactformulier.