Een tuin vol groente: je eigen moestuin in een handomdraai

Wat is er nu leuker dan het verbouwen van je eigen groenten? Het verbouwen van groente en fruit op jouw eigen stuk grond zorgt voor urenlang plezier en groenten uit eigen tuin zijn ook nog eens erg gezond. Ben jij een moestuin-leek maar wil je toch aan de slag? Wij geven je vier tips die van jou een echte groenteman (of vrouw) maken!

1. Welke groenten wil ik verbouwen?

Het is erg verleidelijk om direct te beginnen met het planten van groente en fruit, maar bedenk voor je start eerst goed welke groente je lekker vindt en wilt eten. Houd daarbij wel rekening met wanneer en hoeveel je van elk soort groente kunt verbouwen. Groente en fruit zoals tomaten, pepers en pompoenen groeien het hele jaar door. Hier heb je dus veel minder planten voor nodig om toch een goede oogst te hebben gedurende het jaar. Kies je voor het verbouwen van wortels, mais of radijsjes, houd er dan rekening mee dat ze maar één keer per jaar groeien. Om dan toch een volledige maaltijd op tafel te krijgen, zal je dus meerdere planten nodig hebben.

2. Plant de zaadjes op het goede moment

Voordat je zaadjes in de grond stopt, moet de aarde goed zijn voorbewerkt. Het is in de eerste jaren van je moestuin belangrijk dat je de grond goed omspit. Hierna is het voldoende als je jaarlijks alleen de bovenste vijf centimeter los spit. Om de staat van de grond te verbeteren, is het verstandig om deze te jaarlijks bemesten. Dit kun je het beste doen door compost te strooien. Met het bemesten geef je de aarde extra voedingsstoffen.

3. Zon en water: de perfecte plek

Wat je ook wilt verbouwen, de plek van je moestuin is altijd belangrijk. Een plekje in de zon is voor je moestuin namelijk een echte must. De meeste groenten doen het namelijk het beste in de volle zon. Wanneer ze te weinig licht krijgen, groeien ze minder goed, bederven ze sneller of worden ze aangevreten door insecten. Heb jij geen zonnige plek meer over in je tuin? Groente met veel blad zoals sla of andijvie doen het goed in de schaduw.

Vergeet daarnaast niet om de groeiende oogst voldoende water te geven. Het is daarbij vooral belangrijk dat de wortels voldoende vocht krijgen, dus besproei de grond regelmatig én lang: het water moet minimaal tot tien centimeter diep komen.

4. Groente voor in een bak of pot

Heb jij niet genoeg ruimte om je groente te verbouwen? Geen probleem! Het zaaien van groente kan namelijk ook heel goed in een stoere pot of een houten bak. Hierbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met het soort groente en wat deze nodig heeft om goed te kunnen groeien. De plek in een pot is klein en sommige groenten hebben meer ruimte nodig. Als je wilt weten welke groente je gemakkelijk in een pot of bak kunt verbouwen, zoek dit dan gemakkelijk op op internet.

Wil je meer weten over een hout beton schutting? Neem direct contact met ons op via 0527-745437  of via het contactformulier.