Zo maakt u uw tuin winterklaar

Met de winter op komst is het aan te raden om uw tuin winterklaar te maken. Dit betekent niet dat u in het wilde weg om u heen moet snoeien: sommige planten zijn erg mooi in de winter, dus alle takken en stengels zomaar afknippen zou zonde zijn. Daarnaast is een beetje slordigheid juist goed:  gevallen bladeren en afgestorven plantjes zijn de perfecte schuilplaats voor sommigen diersoorten. Toch is het verstandig om aan de hand van deze tips ervoor te zorgen dat uw tuin de wintermaanden zo goed mogelijk doorkomt.

1. Verwijder de eenjarige planten

De meeste eenjarige planten zijn rond deze tijd wel uitgebloeid . Haal deze planten daarom voor de eerste nachtvorst weg; zo voorkom je dat de stengels knappen en gaan rotten. Trek de plant er daarom met wortel en al uit. Het is natuurlijk wel zonde dat er hierdoor kale plekken in uw tuin ontstaan, maar deze kan u opvullen met voorjaarsbollen. Wilt u in het voorjaar een mooi bloeiende tuin? Poot deze bollen dan voor de eerste week van december.

2. Het wintergazon

Een goede verzorging van het gazon in de wintermaanden levert een mooi gazon in het voorjaar op. Om uw gazon zo goed mogelijk de winter door te helpen, kunt u het op de volgende manier winterklaar maken.

  • Maai het gras in de periodes dat het groeit. Stopt het met groeien? Stop dan ook met maaien; dit is meestal rond eind oktober.
  • Wanneer de blaadjes van de bomen vallen, hark deze dan van het gras af. Een deken van bladeren op het gazon zorgt er namelijk voor dat er geen zonlicht op het gras kan komen. Door de bladeren eraf te harken, vangt het gras licht op en blijft het mooi groen.

3. Snoei als het niet vriest

De winter is een prima periode om te snoeien, mits het niet vriest. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om de takken van struiken of bomen te zien wanneer het blad eraf is. Toch zijn er een aantal bomen en struiken die je juist moet snoeien wanneer ze nog in blad staan, bijvoorbeeld de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif.

4. Maak de vijver winterklaar

Aan het einde van de herfst sterven de meeste vijverplanten af en gaan ze rotten. Bij dit rottingsproces komen giftige gassen vrij uit de planten. De vijver moet daarom in de winter open blijven. Dit kunt u doen door een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver te plaatsen. Zo blijft er tijdens het vriezen een wak in de vijver en kunnen de giftige gassen de vijver uit.

5. Sluit de buitenkraan af

Heb jij een buitenkraan met een tuinslang? Haal deze slang dan weg en sluit de buitenkraan af. Om ervoor te zorgen dat er geen water in de kraan achterblijft, kunt u deze aftappen met een vorstventiel. De tuinslang is hiermee tot de laatste druppel leeg te blazen.

Met deze tips is uw tuin klaar voor de winter en kunt u zodra het zonnetje gaat schijnen weer genieten van uw verzorgde tuin. Voor overige tips en informatie met betrekking tot het winterklaar maken van de tuin of andere tuingerelateerde zaken kunt u altijd contact met ons opnemen. Bel hiervoor naar het nummer 0527-274505 of stuur een e-mail naar info@houtbetonschutting.com.